CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 02
Dunavski dijalozi 04
Terra 26
Videomedeja 21
Terra 18
Digital Art 01
Videomedeja 22

Sponzor rubrike
Noć muzeja 2008 u Novom Sadu - Lokacije i sadržaji Štampaj E-pošta
(3 glasanja)
Thursday, 15 May 2008
ImageNovi Sad drugi put učestvuje u ovoj velikoj muzejskoj zabavi sa više od trideset lokacija. Muzej Vojvodine će samo za Noć muzeja rekonstruisati praistorijske kuće i originalne trpeze iz tog doba. Posetioci će moći da okuse jedan praistorijski obrok uz pivo i da uživaju u performansu pripreme istog. Šetnjom kroz Podzemne vojne galerije, uz prigodne audio-vizuelne efekte, doživeće jednu noć austijskih vojnika iz 18. veka. Noć muzeja u Novom Sadu pored ova dva izuzetno atraktivna događaja nudi još mnogo interesantnih sadržaja.

1. ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE SRBIJE, Radnička 20a

Sadržaj: Archosaurija – vladavina reptila
Trajanje: 18 – 02

Saznajte više o životu dinosaurusa i naučite kako se prepariraju životinje!
Specijalno za publiku Noći muzeja, Zavod za zaštitu prirode u svom galerijskom prostoru priprema rekonstrukciju fosilnih kičmenjaka u njihovoj prirodnoj veličini. Publika će moći da učestvuje u radionici za prepariranje životinja i da se upozna sa osnovnim segmentima prepariranja. Prateći program: projekcija dokumentarnih filmova na temu zaštite prirode.

Sadržaj: Terra and Nature Protection
Trajanje: 18 – 02

Uživajte u postavci skulptura od terakote u prirodnom ambijentu i sami izradite svoj suvenir od gline!
U arboretumu (dvorišnom prostoru) Zavoda predstaviće se Internacionalni simpozijum skulptura u terakoti Terra iz Kikinde. Publika će imati priliku da vidi skulpture svetskih i domaćih autora, nastale u letnjim okupljanima umetnika u Kikindi, a predstavljene u mnogim svetskim metropolama. Ovu neobičnu izložbu prati video prezentacija o istorijatu i radu Terra-e i vajarska radionica “Ponesi svoj reljef”. Učesnici radionice mogu biti svi posetioci izložbe koji žele da osete mekoću i podatnost gline i, uz stručnu pomoć, izrade svoj reljef i ponesu ga kao uspomenu sa Noći muzeja. Tokom trajanja programa, publika će moći da uživa u muzici po izboru DJ Dirty i prijatelja.

Sadržaj: Dunav i obale
Trajanje: 18 – 21

Takođe u arboretumu, odvijaće se dečija vajarska radionica pod vođstvom akademske vajarke Miroslave Kojić. Najmlađi deo publike Noći muzeja učestvovaće u zajedničkom kreativnom projektu koji će činiti motivi biljnog i životinjskog sveta reke i njenih obala, začinjeni dečjom maštom.


2. POKLON ZBIRKA RAJKA MAMUZIĆA, Vase Stajića 1

Sadržaj: Oda ludosti
Trajanje: 18 – 02

Volite li cirkus, njegove igrače, žonglere i klovnove?
Izložba radova Aleksandra Lukovića na temu cirkusa. Autor ovu temu istražuje u kontinuitetu od ranih pedesetih godina, ali ga ne interesuje ilustrativno prikazivanje artističkih tačaka, već problemi odnosa među ljudima i česte apsurdne situacije. To ga usmerava ka temi životnog cirkusa, a njegovo
stvaralaštvo približava dramskom delu Ežena Joneskog i egzistencijalnoj filozofiji.


3. GALERIJA MATICE SRPSKE, Trg galerija 1

Sadržaj: Kad porastem biću dete
Trajanje: 18 – 02

Ovaj sadržaj je, pre svega, usmeren promociji edukativnih programa za decu. Obuhvata multimedijalnu izložbu dečijih radova iz radionice “Lepotice i junaci” u velikoj sali Galerije i edukativne radionice koje će se kontinuirano odvijati u 4 sale u prizemlju. Zanimljivost ovih radionica je u tome što nisu namenjena samo deci, već i odraslima koji će imati priliku da u Noći muzeja dožive jedno novo iskustvo. Istovremeno odvijaće se i kreativni programi: crtanje, slikanje, vajanje, kao i razne igre: takmičenje u pronalaženju detalja sa slika, slaganje puzzle sa reprodukcijama dela, maskiranje u kostime iz 19. veka. Poseban program namenjen je osobama sa invaliditetom, a realizuje se u saradnji sa organizacijom PER ART.


4. SPOMEN ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG, Trg galerija 2

Sadržaj: Buđenje emocija: fotografije Stefana lupina
Trajanje: 18 – 02

Izložba fotografija Stefana Lupina, omogućiće da vrhunski domet i bogat opus ovog svetski priznatog fotografa bude premijerno predstavljen novosadskoj publici. Postavka obuhvata reprezentativne formate umetničkih fotografija, podeljenih u dve tematske celine. Prva je posvećena deci oboleloj od leukemije i mališanima sa Daunovim sindromom, čime se želi skrenuti pažnja javnosti na specifičnost problema najmlađih članova društva sa posebnim zahtevima i potrebama. Druga celina obrađuje uvek aktuelne teme, svojstvene i ovom modernom autoru: istraživanje ljudske figure, portreta i akta. Nakon zatvaranja izložbe, Lupinovi radovi će se naći na humanitarnoj aukciji u Spomen-zbirci, a celokupni fond akcije biće poklonjen u dobrotvorne svrhe.


5. MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI VOJVODINE, Dunavska 37

Sadržaj: Pomiriši, probaj, zapiši
Trajanje: 18 – 02

Uključi sva čula: gledaj, slušaj, udahni, okusi, dodirni...
Projekat “Pomiriši, probaj, zapiši” predstavlja tri ambijentalne celine - lične prostore Tadije Janičića, Monike Sigeti i Aleksandra Dimitrijevića, umetnika mlađe generacije. Autori ove multimedijalne postavke u kojoj se ukrštaju slike, crteži, kolaži, fotografije, objekti, svetlo, zvuk, mirisi, ukusi... pozivaju publiku da sa njima aktivno učestvuje u stvaranju ove neobične atmosfere.

Sadržaj: Zašto baš tamo?
Trajanje: 18 – 02

Proverite šta su sve naši sugrađani doživeli na putovanjima po svetu i glasajte za najbolju fotografiju!
Izložbu čine fotografije koje su nastale na putovanjima. One ilustruju pre-dele, ljude, događaje, fenomene i specifičnosti različitih podneblja. Njihovi autori su građani koji su svoje radove poslali na osnovu javnog konkursa. Publika i žiri glasaće do ponoći za najbolje fotografije na izložbi, a posle glasanja biće proglašena imena dobitnika vrednih nagrada. Prateći program izložbe čini predstavljanje domaćih i internacionalnih fotografa: Milovan Miki Ćirovski (Pariz), Domagoj Blažević (Zagreb), Branimir Karanović (Beograd), Kristo Urban (Strazbur), Bojan Hohnjec, Miloš Ćirković, Marko Ercegović i Bora Drča (Novi Sad). Organizator izložbe: VISART, asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu.

Sadržaj: Radio Cafe live
Trajanje: 18 – 02

Prateći program u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine - muzika i osveženje u holu i atrijumu zgrade Muzeja. Nastupaju: DJ Voi-khan, Samo sloga sound system, Dovlaman i drugi.

Sadržaj: Strip – nevidljiva umetnost
Trajanje: 18 – 02

Neobična izložba stripa na platou ispred Muzeja. Prođite kroz postavku kao kroz lavirint
Kako izgleda naša stvarnost kada se o njoj govori kroz strip? I može li strip na kritički način da posmatra stvarnost, za koju svi znamo da je bremenita, tranzicijska, na ivici žileta? Neki od odgovora na ovo pitanje sadržani su u storijama prikazanim na ovoj izložbi. Postavku čine table autorskog i angažovanog stripa u spoljnom prostoru, na platou ispred muzeja. Publika će se kretati kroz postavku kao kroz lavirint. Takođe, moći će da se upozna sa najnovijim publikacijama posvećenim stripu i njegovim autorima.


6. MUZEJ VOJVODINE, Dunavska 35

Sadržaj: Praistorijska večera “Prosoto”
Trajanje: 18 – 02

Uđite u praistorijsku kuću i okusite hranu sa trpeze iz praistorijskog doba!
Ovaj sadržaj predstavlja rekonstrukciju praistorijske kuće i originalne trpeze iz tog doba. Posetioci će moći da okuse jedan praistorijski obrok, uz čašu piva, i da uživaju u performansu njegove pripreme. Izložbu će pratiti kratki film “Od njive do trpeze”, uz katalog sa receptima i savetima kako posetioci mogu sami isprobati kulinarske veštine naših prapredaka.

Sadržaj: Revena II deo
Trajanje: 18 – 02

Ovo je naziv vojvođanskog narodnog običaja čiji su glavni akteri žene. Obred se praktikovao prvog dana Uskršnjeg posta, kada bi se žene okupljale oko bogate trpeze, jele, pile, veselile se, pevale, igrale, ponašale se potpuno slobodno i opušteno. Veselje bi trajalo do duboko u noć, a ponekad bi se
nastavljalo i sutradan. U kući u kojoj su se žene sastajale, osim svirača nije smeo biti nijedan muškarac. Ovaj običaj gotovo se izgubio u obrednoj praksi i tradiciji našeg naroda. “Revena I deo” predstavljena je posetiocima prethodne Noći muzeja u Novom Sadu. Zbog velikog interesovanja, prvenstveno ženskog dela publike, Muzej Vojvodine pripremio je nastavak. Nemojte ga propustiti!

Sadržaj: Naivna umetnost Mađarske
Trajanje: 18 – 02

Gostujuća izložba Župnog muzeja iz Kečkemeta predstaviće publici Noći muzeja reprezentativna dela naivnog slikarstva Mađarske.


7. ZBIRKA STRANE UMETNOSTI MUZEJA GRADA NOVOG SADA, Dunavska 29

Sadržaj: Makedonska bronza
Trajanje: 18 – 02

Izložba nakita i kultnih predmeta iz Gvozdenog doba.
Izložba je stigla u Novi Sad zahvaljujući saradnji Muzeja Makedonije iz Skoplja i Muzeja grada Novog Sada. Na izložbi će biti prikazani arheološki nalazi (oko 400 predmeta): nakit, pojasne garniture i kultini predmeti iz perioda Gvozdenog doba (VII i VI vek pre nove ere). Pored navedenih predmeta biće prikazane i dve grobne rekonstrukcije. Izloženi arheološki nalazi potiču iz nekropola Donjeg Povardarja.

Sadržaj: Muzički program KCNS
Početak: 22

U okviru pratećeg muzičkog programa nastupiće: Marija Ivanović - klavir, Jovana Rogulja – sopran, Sara Vujošević – sopran i Zorica Belić - sopran. Organizacija: redakcija muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada


8. MUZEJ GRADA NOVOG SADA, Petrovaradin, Tvrđava 4

Sadržaj: Pogled preko Dunava
Trajanje: 18 – 02

Šetnjom kroz stalne postavke Muzeja na Petrovaradinkoj tvrđavi, posetioci će se upoznati sa istorijom, kulturnom istorijom i etnografijom Novog Sada, na jedan potpuno nov način.


9. PODZEMNE VOJNE GAlERIJE MUZEJA GRADA, Petrovaradinska tvrđava

Sadržaj: Noć ratnika na Petrovaradinskoj tvrđavi – OTKAZANO!!!
Termini silazaka: 18, 20, 22, 24

Otkrijte noćne tajne austrijskih vojnika u podzemlju Petrovaradinske tvrđave!
Šetnjom kroz Podzemne vojne galerije, uz prigodne audio-vizuelne efekte, posetioci će doživeti jednu noć austrijskih vojnika iz 18. veka. Obilazak podzemlja tvrđave biće organizovan na sledeći način: vodiči Muzeja grada čekaće zainteresovane posetioce ispred ulaza u Muzej i, nakon formiranja grupe, povesti ih u Podzemne vojne galerije, u navedenim terminima. Program je namenjen samo najhrabrijima!

Ovaj program otkazan je zbog demoliranja Podzemnih vojnih galerija 15. aprila 2008. i nemogućnosti Muzeja grada Novog Sada da ih do održavanja Noći muzeja 17. maja 2008. osposobi za posete. Posetiocima Noći muzeja u Novom Sadu biće omogućeno da sa ulaznicom za Noć muzeja naknadno posete Podzemne vojne galerije čim budu ponovo otvorene.


10. PLATO ISPRED MUZEJA GRADA NOVOG SADA, Petrovaradin, Tvrđava 4

Sadržaj: Tradicionalne srpske veštine borenja
Trajanje: 18 – 23

Upoznajte se sa borilačkim veštinama slavnih srpskih vitezova i uživajte u prezentaciji srednjevekovnog oružarstva, krasnopisa i heraldike!
Na centralnom platou Petrovaradinske tvrđave, ispred zgrade Muzeja, članovi udruženja Svibor predstaviće publici Noći muzeja srednjevekovna viteška znanja i veštine vojevanja: borilačke veštine nadaleko slavnih i pobedonosnih srpskih vitezova u čije su se sposobnosti i vrline osvedočili razni čuveni ratnici u svim epohama širom sveta. Borilačko umeće članova Svibor nastalo je rekonstrukcijom i proučavanjem drevnih srpskih viteških, monaških, dvorskiih, uskočkih, hajdučkih, ustaničkih, izvornih i narodnih veština i znanja. Svoj program oplemeniće prezentacijom krasnopisa, oružarstva i heraldike.

Sadržaj: Velika srednjevekovna zabava
Početak: 23

Ne propustite žurku u sitne sate kluba Museum!
Veliku srednjevekovnu zabavu u Noći muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi organizuje klub Museum u saradnji sa studijom Loop Audio, koji se pobrinuo za dobro ozvučenje i rasvetu. Te noći, točiće se viteško piće - Holsten pivo.


11 KULTURNI CENTAR NOVOG SADA, Katolička porta 5

Sadržaj: Urban Draw
Trajanje: 18 – 02

Crteži iz domena Urban arta i animacija interaktivnog crtanja. Crteže izlažu i stvaraju u galeriji studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Autori projekta: Ljubomir Vučinić i Dragana B. Stevanović.

Sadržaj: Noć filmskog muzeja
Trajanje: 18 – 02

Izbor filmova sa Festivala evropskog i nezavisnog filma EURO-IN FILM 1997-2007


12 SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - Terasa kluba “Trema”, Pozorišni trg

Sadržaj: Microlandscapes
Početak: I deo u 22, II deo u 23
Multimedijalni projekat “Microlandscapes” čiji su autori Vladislav i Zoran Ćurčin, čine dva segmenta: Stangliczky and Manovski, elektronska muzika i Vladislav Ćurčin & Zoran Ćurčin, Microlandscapes, audio-vizuelni performans. Organizator: redakcija scenskog programa Kulturnog centra Novog Sada.


13. GAlERIJA PODRUM, Trg slobode 3 (Apolo centar)

Sadržaj: Izložba crteža Milana Blanuše
Trajanje: 18 – 02

Već više od tri decenije Milan Blanuša je aktivno prisutan na savremenoj likovnoj sceni kao istaknuti akter. Vitalnost njegove umetničke misli učinila je da je tokom 20. veka postao jedan od vodećih ličnosti savremene srpske umetnosti. Njegovo slikarstvo se na jedan angažovan način bavi savremenim čovekom i njegovim mestom u urbanom svetu. Pored slikarstva i skulpture, najveći deo svog umetničkog istraživanja posvetio je crtežu. Na njegovim crtežima centralno mesto zauzima ljudska figura, ali vrlo važnu ulogu ima i ispisani tekst. Milan Blanuša je rođen u Jagodini 1943. godine. Diplomirao je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završio na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Braunšvajgu. Redovni je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.


14. GALERIJA VOJVOĐANSKE BANKE, Trg slobode 5

Sadržaj: Šarenica
Trajanje: radionice 18 - 21 izložba 18 – 02

Kako deca doživljavaju tradiciju i običaje naroda u Vojvodini? Dođite da se igramo i ponešto naučimo!
“Šarenica” je program namenjen prvenstveno deci, ali može biti interesantan i za ostale posetioce Noći muzeja koji su dovoljno radoznali, spremni na igru i nova saznanja. Program čini izložba dečjih likovnih radova na temu očuvanja vojvođanskih tradicija i više kreativnih radionica za decu. Likovni radovi su deo bogate kolekcije Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Radionice će se odvijati pod mentorstvom likovnih pedagoga koji će, tehnikom kolaža, usmeravati učesnike u kreiranju njihovog dela “šarenice” kao ličnog doprinosa jednom velikom, zajedničkom projektu..

Sadržaj: Kako nastaje violina
Trajanje 18 – 02

Priča o najmanjoj violini na svetu... Dođite, probajte, uverite se – zvuk je odličan!
U radionici Jana Nemečeka, graditelja violina iz Kovačice, deca i njihovi roditelji imaće priliku da saznaju nešto više o pravljenju violina. Ovaj čuveni konstruktor specijalizovao se za izradu violina za decu, te je uspeo da napravi violinu koja po svojim dimenzijama savršeno pristaje dvogodišnjem detetu i proizvodi fantastičan zvuk. Ovu radionicu organizovala je Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu VISART.

15. GALERIJA TABLEA, Svetozara Miletića 4

Sadržaj: Marko Stojanović: Autoportret
Trajanje: 18 – 02

Mladi umetnik Marko Stojanović predstaviće posetiocima Noći muzeja svoj autoportret onako kako se izlažu dela vrhunskih umetnika u svetskim muzejima i, na taj način, voditi kritički dijalog aktuelne umetničke produkcije sa delima starih majstora.


16. ART KlINIKA, Grčkoškolska 5

Sadržaj: Petrovaradinska tvrđava u delima umetnika
Trajanje: 18 – 02

Petrovaradinska tvrđava - grad na steni čvrst kao vera, Gibraltar na Dunavu... ova fascinantna građevina predstavlja jednu on najvećih, najočuvanijih i bez sumnje najlepših tvrđava na tlu Evrope sagrađenih tokom 18. veka. Zahvaljujući svom položaju i značaju, brojnim istorijskim spomenicima, umetničkim ateljeima, misterijama, ona je postala sastavni deo urbane celine Novog Sada i kao takva, neiscrpni izvor inspiracije umetnika i svih onih koji se tako osećaju. Težnja Art klinike je da se na jedan inovativan, mode-ran i široko pristupačan način doprinese oživljavanju i boljem razumevanju kulture i nasleđa Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada uopšte. Publici Noći muzeja Art klinika predstavlja žirirane umetničke radove prikupljene na osnovu konkursa: crteže, slike, grafike, fotografije, filmove i dr. Glasanjem, posetioci će izabrati najbolje umetničko delo.

 

17. FOTO KINO I VIDEO SAVEZ VOJVODINE, Nikole Pašića 34

Sadržaj: Mala noćna foto izložba
Trajanje: 18 – 02

Otkrijte različite aspekte života viđenih pronicljivim pogledom fotografa i oštrim okom kamere!
Fotografija je zapis života. Njeno nastajanje uvek je bilo vezano za mrak. U Noći muzeja povezaće se ova dva njena aspekta i u mraku, pod svetlošću sveća publika će prisustvovati projekciji nekih od najzanimljivijih fotografija domaćih stvaralaca. Čuveni fotograf Aron Siskind je rekao: „Fotografija je način osećanja, način dodirivanja i ljubavi. Ono što si uhvatio na filmu sačuvano je zauvek...Ona pamti male stvari još dugo nakon što ih ti sve zaboraviš.“

18. FRANCUSKI KULTURNI CENTAR, Nikole Pašića 33

Sadržaj: Cocon
Trajanje: 18 – 02

“Cocon” je naziv izložbe fotografija mladih autora Laure Maugeais i Aleksandra Obrenovića, u kojima se prepoznaje jačina njihovih utisaka sa putovanja po Balkanu. Osim u predelima i ljudima, svoju inspiraciju pronašli su i u stihovima Danila Kiša.

Sadržaj: Dah
Početak izvođenja: 20, 22, 24

Desetominutni performans “Dah” izvodi se u atrijumu Francuskog kulturnog centra kao kompleksna forma sačinjena od audio-vizuelnih efekata, modernog plesa, pokretnih slika i muzike: «Merna jedinica disanja, u-dah, iz-dah, za-dah, telo, duša, pokret, strujanje, unutra, izvan, blizu, daleko, zvuk, toplota, osećaji...»
Performans izvode: Aleksandar Obrenović, Katarina Kaplarski i Lucie Robert.


19. AKADEMIJA UMETNOSTI, Đure Jakšića 7–9

Sadržaj: Svetlosti i senke
Trajanje: 21 – 02

U novom multimedijalnom centru Akademije umetnosti paralelno će se odvijati nekoliko različitih programa. Na centralnoj bini smenjivaće se koncerti i performansi, a okolni prostor biće animiran instalacijama zasnovanim na igri svetlosti i senki. Ovo je zajednički projekat studenata i profesora svih departmana Akademije.

20. GALERIJA MOST ZAVODA ZA KULTURU VOJVODINE, Vojvode Putnika 2

Sadržaj: Otvoreni grafički atelje
Trajanje: 18 – 02

Naučite kako se štampa grafički list!
Publika će u Noći muzeja imati priliku da više sazna o grafici kao klasičnoj likovnoj disciplini i kroz praktičan rad se uveri kako nastaje grafički list. U tome će im pomoći poznati novosadski likovni umetnici-grafičari. Pod mentorstvom prof. Slobodana Kneževića umetnici će svoje grafike odštampati javno, u prisustvu publike. Ovaj program biće realizovan u saradnji sa Akademijom umetnosti iz Novog Sada.

Sadržaj: Izložba grafika Milana Konjovića
Trajanje: 18 – 02

Otkrijte novi svet Konjovićevih grafika!
Ekskluzivna prilika da se vidi manje poznata oblast Konjovićevog rada: grafika, crno-bela i kolorna u tehnici litografije i serigrafije. Predstavljene grafike su deo kolekcije Galerije Milan Konjović iz Sombora. «Za tehniku grafike Milan Konjović se zainteresovao u svojim već poznim godinama. Za improvizovanim montažnim stolom, širokim potezima četke rodili su se crteži redukovanih oblika, uzbudljivi i gusti u ritmu, gestualni i nadasve lični. Maestrov tempo “sprintera” (kao gimnazijalac trčao je sto metara za jedanaest sekundi ....) primorao nas je da požurimo sa obeležavanjem i slaganjem crteža – predložaka da ne bismo zaostajali», seća se Irma Lang, direktorka Galerije Minan Konjović u Somboru.

21. MALI LIKOVNI SALON KCNS, Bul. Mihajla Pupina 11

Sadržaj: Ekranski slojevi: Vizuelno-muzička radionica Andreja Tišme
Trajanje: 18 – 02

Multimedijalni umetnik Andrej Tišma predstaviće se publici Noći muzeja sa osam digitalnih printova pod nazivom “Ekranski slojevi”, projektovaće svoje kratke video radove i muzičke klipove na istu temu.


22. GALERIJA SULUV-A, Bul. Mihajla Pupina 9

Sadržaj: Noć performansa
Trajanje: 18 – 02

Za publiku Noći muzeja, SULUV je pripremio niz performansa koje izvode naši poznati umetnici-performeri.
Nenad Bogdanović - Revizor: “Iako koristi relevantno delo iz novije istorije savremenih umetničkih dešavanja u svetu, autorova namera nije isključivo usmerena ka korekciji iste. Po ideji performansa “Revizor”, to je mogla biti bilo koja stručna knjiga koja obrađuje materiju istorije umetnosti. Ovde je kao činjenično stanje gde ne postoje mogućnosti sagledavanja žive, pulsirajuće pojave u vidu performance art-a.” Radoslav B. Čugalj - Krojač: “Sublimirajući vlastita iskustva iz svakodnevnice kojom sam okružen, ostvarujem performans koji vezuje sociopolitička zbivanja naše zemlje sa širim okruženjem. Bez donošenja eksplicitne odluke kojoj strani pripadam, pokazujem de facto situaciju i upućujem pitanje posmatraču da li želi i može da se opredeli za jednu od ponuđenih strana. Istovremeno dozvoljavam posmatraču da izabere neodlučnost kao legitiman izbor.” Marko Bogdanović - NWO_01: “Kritika Novog svetskog poretka i ponižavajućeg sistema globalnih ekonomskih vrednosti kroz igru i rituale novostvorenih legendi i novih medijskih ikona. Rugalica na temu in i fancy kroz prividno prizemne artefakte svakodnevnog života.”

23. PASAŽ, Bul. Mihajla Pupina kod broja 14 (pored Nacionalne štedionice)

Sadržaj: Urbana klopka: rekomponovanje prolaza
Trajanje: 18 – 02

Dođite da ne prepoznate pasaž pored koga svaki dan prolazite!
“Urbana klopka” je zajednički projekat članova grupe «16_11 URBAN DISTRICT» i podrazumeva prezentaciju šest instalacija u spoljnom prostoru. Njihovi autori su slikari, vajari i grafičari: Perica Donkov, Maja Erdeljanin, Maja Jockov Mileusnić, Vidoje Tucović, Dušan Todorović i Miodrag Perić. Deo projekta „Urbana klopka” predstavljen je postavkom u novootvorenoj galeriji Urban District 16_11, Kosovska 21a.

24. URBAN DISTRICT 16_11, Kosovska 21a

Sadržaj:Urbana klopka u galeriji
Trajanje: 18 – 02

GRUPA16_11 URBAN DISTRICT bez proklamacija, ali sa zajedničkim ubeđenjem da ispitivanja izražajnih mogućnosti klasičnih likovnih medija nisu iscrpljena, da ozbiljnost promišljanja i odgovornost stvaralačkog čina nisu prevaziđeni i da to jesu determinante njihovog bavljenja umetnošću, teži daljoj afirmaciji vizuelnih umetnosti. Ona to čine negovanjem sopstvenih, personalnih pristupa i jezika, kao i podržavanjem onih umetničkih ličnosti i pojava, za koje smatraju da reafirmišu kvalitet na aktuelnoj likovnoj sceni. Grupu čine Bojana Burić, Dušan Todorović, Vidoje Tucović, Maja Erdeljanin, Miša Perić, Maja Jockov Mileusnić i Perica Donkov.

25. OTVORENI GRADSKI PROSTOR (u zoni Noći muzeja)

Sadržaj: Tačka susreta
Početak: 18

U muzičkom programu pod nazivom “Tačka susreta” predstaviće se:
• gudački kvartet “Season”: Mina Mladenović (violina), Anglina Milićević (violina), Ana Klem (viola), Katalin Klem (violončelo)
• Ljubica Bukvić (gitara) i Ivana Jurca (flauta)
• Valentina Ignjić (violončelo, solo)
• Stevan Jović (gitara, solo)
Organizator: redakcija muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada

26. MANUAl-MUZEJ ZABORAVlJENIH UMETNOSTI, Bul. despota Stefana 5 (kineska četvrt)
 
Sadržaj: Estetika naših dedova
Trajanje: 18 – 02

Postavka u Muzeju zaboravljenih umetnosti vratiće publiku u prošlost, u period sa kraja 19. i prve polovine 20. veka. Presek kroz estetiku ovog perioda ukazaće na različite aspekte ljudskog rada, privatnog života, slobodnog vremena, zabave, putovanja, umetnosti…Pored starih, zaboravljenih i nađenih predmeta, sada muzejskih eksponata, dobroj atmosferi doprineće multimedijalan način prezentacije uz korišćenje svetlosnih i zvučnih efekata, videa, kompjuterske animacije, digitalne fotografije i sl.

27. THE MANUAL CO STORE, Zmaj Jovina 18

Sadržaj: Prodavnica mašte
Trajanje: 18 – 02

Kako prodavnica može postati scenografija izložbene postavke, a roba tretirana kao muzejski eksponat!? Svaki detalj enterijera ispričaće publici Noći muzeja priču o svom nastanku, razlogu postojanja i dijalogu koji svakodnevno vodi sa posetiocima. Za najmlađi deo publike biće postavljena izložba starih dečjih igračaka.

28. NS CENTAR, Modene 1

Sadržaj: Info centar Noći muzeja
Trajanje: 18 – 02

Veliko interesovanje publike I medija za Noć muzeja u Novom Sadu dovelo je do ideje o formiranju info centra Noći muzeja. U ovom prostoru, posetioci će tokom trajanja manifestacije, moći da dobiju sve informacije o sadržajima, pratećim programima, učesnicima, satnicama, lokacijama, a novinari će imati mogućnost da se sretnu sa organizatorima, dobiju najaktuelnije informacije, potreban materijal za svoje izveštaje i malo predahnu.

Sadržaj: Istorijat vojvođanske štampe
Trajanje: 18 – 02

Šta je pisala “Slobodna Vojvodina”, list nastao u ilegali tokom fašističke okupacije Novog Sada za vreme Drugog svetskog rata?
Izložba “Istorijat vojvođanske štampe” predstaviće publici Noći muzeja eksponate koji svedoče o nekadašnjem procesu štampanja novina i prve primerke “Slobodne Vojvodine” iz ratne 1942. godine koji se čuvaju među retkim knjigama u Biblioteci Matice srpske. Takođe, publika će biti u prilici da vidi fototipska izdanja pojedinih tekstova i stranica kasnijih brojeva “Slobodne Vojvodine”, kao i prvog broja novina koje su 1953. godine promenile ime u “Dnevnik”. Izložbu je pripremila novinsko-izdavačka kuća “Dnevnik Vojvodina press”.

29. POZORIŠTE MLADIH, Ignjata Pavlasa 4

Sadržaj: Zgrada muzej
Trajanje: 18 – 02

Otvorite vrata pozorišta i uđite u muzej! Oslušnite šta šapuću duhovi iz zgrade!
Zgrada Pozorišta mladih je jedna od građevina sa najzanimljivijom i najbogatijom istorijom u Novom Sadu . Ova dostojanstvena sedamdesettrogodišnjakinja isprićaće publici Noći muzeja priču o balskoj dvorani, sokolskom društvu, domu kulture, novosadskoj raciji 1942. godine, prvom jugoslovenskom sajmu knjiga, počecima Srpskog narodnog pozorišta, Sterijinog pozorja i Bitefa, o bioskopu, lutkarskom pozorištu...
Organizator ovog programa je “Mala velika knjiga”, a doprinos u realizacii dali su: Muzej grada Novog Sada, Arhiv Novog Sada, Sokolsko društvo, Pozorište mladih, Sterijino pozorje, Srpsko narodno pozorište, Pozorišni muzej Vojvodine i drugi.


30. RADIO CAFE, Svetozara Miletića 45

Sadržaj: Pokretne slike
Trajanje: 18 – 02

Predah uz projekcije kratkih autorskih dokumentarnih filmova i video radova.

VOJVOĐANSKA NOĆ
U okviru novosadske Noći muzeja, VISART, asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu organizovala je projekat pod nazivom Vojvođanska noć koji pruža šansu manjim vojvođanskim mestima da pokažu brojnoj novosadskoj publici deo svoje kulturne baštine, tradicije, kreativnosi, umetnosti... To je jedan od načina da se afirmišu raznolika i jedinstvena kulturološko-istorijska i umetnička istraživanja kroz posebnosti pojedinačnih kultura naroda i narodnosti koji žive u Vojvodini. Projekat je sastavljen iz više manjih celina koje su smeštene u različitim prostorima i nalaze se na različitim lokacijama Noći muzeja: u Zavodu za zaštitu prirode Srbije predstavio se Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti Terra iz Kikinde programom Terra and Nature Protection koji podrazumeva izložbu skulptura, radionicu i interaktivni program, Galerija «Milan Konjović» iz Sombora je u Galeriji «Most» Zavoda za kulturu priredila izložbu grafika Milana Konjovića, Galerija Vojvođanske banke je ugostila graditelja violina Jana Nemečeka i njegovu porodicu iz Kovačice sa radionicom pod nazivom Kako nastaju violine. U istom prostoru je organizovan dečji program Šarenica. On podrazumeva veliku dečju izložbu o vojvođanskim običajima iz kolekcije Centra za likovno vaspitanje, niz radionica u kojima deca na kreativan način izražavaju svoj odnos prema tradiciji. Ovaj projekat je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan
Iz kalendara art događaja
08.02.2024 - 05.05.2024 | 19.00
Zdravko Joksimović - Skulpture
07.03.2024 - 20.04.2024 | 19.00
IRWIN - NSK State. Retrospektivna izložba
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
15.03.2024 - 06.05.2024 | 18.00
Kraj jezika. Još jednom o Vitgenštajnu - Grupna izložba
22.03.2024 - 12.05.2024 | 19.00
Umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
APATIN. Galerija Meander predstavlja od 1. do 14. novembra 2019. izložbu Srđana Dimića Demona (1981, Zemun). Obrazovanje je stekao na Akademiji...
PLITVIČKA JEZERA. Specijalno za Art magazin. Na Plitvičkim jezerima (Plitvica Selo), od 10. do 13. septembra 2020, održana je peta slikarska...
NOVI SAD. Američki kutak u Novom Sadu predstavlja od 30. oktobra do 30. novembra 2020. slike, kolaže i asamblaže Tarko Janoša (1980, Novi...
BEOGRAD. Galerija Radio televizije Srbije predstavlja od 13. februara do 15. marta 2020. slike Dragana Mojovića (1942 – 2001). Prve i jedine...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti, u prostoru Salon 77, predstavlja od 19. do 30. septembra 2019. grafike i crteže Snežane Petrović...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Orsay priredio je izložbu na kojoj su izloženi ...
Ove godine, Galerija Matice srpske nakon obeležavanja velikog jubileja, u 176. godini postojanja...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Galerija Dina Vierny priredila je izložbu povodom obeležavanja...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Junakinja ove priče nije tek neka nova ilustratorka, vajarka ili slikarka, već moderna P. R. ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim autentičnim likovnim izrazom obeležili brojne pasaže istorije umetnosti. Ispravnost, posebnost i aktuelnost umetničke ideje često je potvrđivana u umetničkim...
Knjige i časopisi
Gradina broj 23, kao i prethodne, donosi nova istraživanja umetnika, književnika, pesnika i kritičara o granicama ljubavi, duše, ljudskosti, istorije, umetnosti... Korice i kolorne strane u časopisu, koje odvajaju pojedine rubrike, obgrlile...
Intervju
Novosadski grafičar Slobodan Knežević 35 godina iz svog ateljea gleda na ikonički prizor Tvrđave i Dunava stvarajući grafike koje su svet za sebe, autonomne, misaone i vizuelne u jedinstvenoj celini. No, iskušavaju našu krhku logiku...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom