CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2020

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i novije arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 02
Dunavski dijalozi 04
Noć muzeja 2020
Digital Art 07
Digital Art 02
Digital Art 06
Digital Art 03

Sponzor rubrike
Jelena Šalinić - Crteži Štampaj E-pošta
(13 glasanja)
ImageSavremena galerija, Zrenjanin. 30. jul - 8. avgust 2008.
Majstor crteža kakav Jelena Šalinić zasigurno jeste, u ciklusu Treperenje menja diskurs, i ako bi periode razvoja njene umetnosti mogli uporediti sa životnim dobima onda je nakon rano mladalačke čistote i nade (Lica tajne), te zrele kontemplacije i kritičnosti (Carstvo), ona sada progovorila gromkim glasom sa one strane života sa koje su progovorili npr. Wolfang Sculze Wols 1945. a Toko Shinoda 1947.
Image

Image Image Image

U crtežima ciklusa Treperenje koji su rađeni ortodoksnim crtačkim tehnikama - olovkama u boji i grafitima, bazičnu strukturu čini sveopšti kontrast punog i praznog, prostora monohromatske čistote kao i onih prostora gde je potencirana veristička obrada bojom karaktera delova crtane materije. Motivi na osnovu kojih se gradi struktura i podstruktura slike jesu životinje i artificijalni prikazi životinja (veristička obrada) koji se uvek i isključivo nalaze u pejsažu (prostornost putem beline i zasićene tame). Prostor iznedren putem dominantnih energetskih linija i nabujalih masa tih linija, likovni je odgovor Jelene Šalinić na egzistencijalno pitanje Sveprisustva i slobode. Sagregacijom jednog elementa naturalnog okruženja projavljuje se mikrosavršenost, dok se makrosavšenost emanacije primordijalnog iskazuje kroz celinu prizora, pejsaža na kome sasvim namerno nema čoveka.

Ljudsko bistvovanje protkano antinomijama konsternira umetnicu kao i bezbrojne pre nje, ali ona silinom talenta i znanja na to može da da odgovor i to ovom izložbom čini. Pogubni upliv čoveka u zabranjene aspekte bistvovanja simbolički je predstavljen crtežima igračaka životinja u istim pejsažima koje su tu u blasfemičnom pokušaju da zamene sam život. Umesto čudesne složenosti života i bića njime ispunjenim, stoje bezdušni artifekti od plastike koji samo spoljnom pojavnošću imitiraju život. Koncept rustičnog tvorenja crteža pejsaža izvedenih u jednom dahu (treptaj kosmičkog) nasuprot detaljno-likovnog analitičkog prikaza pojedinačnih života i imitacija života (treptaj kosmičkog?) ima svrhu da naš duhovni pogled i misao uputi ka viđenju bezglasnog vriska vasione kojim je ovaj svet i stvoren, ali i da u tu vasionu pošalje opomenu. Jer notorno je da umetnost koja nema elemenat makar akcidentivne angažovanosti u duhovnom smislu ostaje neusmerena i rasplinuto je samozadovoljna. Gotovo sterilna.

Umetnik svojim duhom, dušom i razumom reaguje na sebe i svet oko sebe, te epiklazom umetnosti daje odgovor na spoznaje koje su u osnovi uzvišene-divne, odnosno nisko-odvratne. Odgovor Jelene Šalinić je da u jednom kreira sklad uzvišenog koga u punom intezitetu lepote vidimo očima na njenim crtežima, ali i podtekst niskog, opomenu koju spoznajemo umom. To je za onoga ko ume da vidi kenotično iskustvo posle koga samo možemo biti bolji ljudi, odnosno svetovni vladari na planeti Zemlji kako umetnica posmatra ulogu čoveka. U formi osećajnog, u isto vreme sofisticiranog i moćnog crteža, kao retko kada prizvana je modernistička i postmodernistička idejna angažovanost koja kontekstu daje posebno mesto a vanformatskom spoznavanju dela verifikacionu uslovnost. Etičnost i eteričnost protkane u nekonformističkom aktu slobodnog čoveka-umetnika oduvek su bile pokretačke sile Umetnosti koja u novom veku tek treba da dokaže svoju vitalnost, a dela Jelene Šalinić nastala u ciklusu Treperenje joj pravoverno daju doprinos koji sada nije lako izmeriti. To ostaje vremenu, istoriji i svima nama. Plodovi proživljavanja, tihovanja i rada posvećene umetnice su u 2007. godini već bili uočeni, te je dobijanjem dve značajne nagrade za crteže iz aktuelnog ciklusa otpočela njihova javna verifikacija.

Ipak, da bi se mogao na  potpun način sagledati ciklus koji je pred nama, potrebno je učiniti i kratak osvrt na međaše prethodnog umetničkog stvaralaštva Jelene Šalinić. Prvi takav metafizički potporni stub njene umetnosti jeste izložba crteža Lica tajne (Ulus, 2003, Beograd), održana gotovo uporedo sa magistarskom izložbom slika pejsaža (Ulus, 2003, Beograd), sa temom erotizovanih pasaža flore i humane intimnosti. Druga važna izložba jeste izložba crteža Carstvo (Galerija I.M. Kolarca, 2006, Beograd), magijski amalgam životinja i Čoveka prisutnog kroz pikturalni prikaz reproduktivnog simbola muškosti, a koju je obeležio čudan incident i izvesne kontraverze proistekle iz nerazumevanja ambiciozno postavljenog koncepta izložbe. Na te radove (premda umetnica ima još puno drugih likovnih načina izražavanja) u osnovnoj likovnoj tehnici – crtežu, izvesno se nastavlja i poslednji ciklus koji je pred nama. Nežnost ciklusa Lica tajne, te kompleksnost ciklusa Carstvo, sada je zamenio razbujali pljusak primarne energije koja je u likovnom izvođenju silna, zagledana iza papira, čak gruba. Uslovno rekavši posledicu je zamenio uzrok. Tematski utemeljena na prethodom opusu, suštinom je načinjen preokret. U izvesnoj meri oslonjen na refleksije idejnosti ciklusa Carstvo, likovni izraz je sada nov, svež i orginalan, dok je novi, čak “zaumni” pristup na tragu razmišljanja ruskih avangardnih umetnika sa početka 20. veka o paralelnom poetsko-likovnom dekonponovanju starog i kreiranju novog jezika.

Majstor crteža kakav Jelena Šalinić zasigurno jeste, u ciklusu Treperenje menja diskurs, i ako bi periode razvoja njene umetnosti mogli uporediti sa životnim dobima onda je nakon rano mladalačke čistote i nade (Lica tajne), te zrele kontemplacije i kritičnosti (Carstvo), ona sada progovorila gromkim glasom sa one strane života sa koje su progovorili npr. Wolfang Sculze Wols 1945.godine a Toko Shinoda 1947. godine. Bez intencija da uporedim samu umetničku vrednost radova pomenutih korifeja sa ciklusom koji je pred nama, navodim te primere kao egzemplare umetnosti koji je pronašla put da izađe kroz čoveka iz metafizičkih, religiskih sfera, gde se ignorisanjem ljušture dospeva unutar sebe večnog i jedinstvenog Bogočoveka, te tvori umetnost koja je u tolikoj meri lična da je ultimativno univerzalna (npr. ceo opus Van Gogha). Umetnost takvog inteziteta funkcioniše po pravilima na kojima su svet i vreme sazdani a sva religiozna iskustva to od vajkada spoznala (a etnologija i antropologija konstatovale). Za zalaženje u božanske predele koji su za ljude retko dostupni u ovom životu, potrebno je podneti idejnu ili neku drugu žrtvu.

U slučaju Jelene Šalinić tu ulogu je imao pomenuti incident koji se dogodio na beogradskoj izložbi prethodnog ciklusa crteža Carstvo. Bacanje boje od strane nepoznatog idiosinkrastičkog prolaznika na crtež uzdignutog falusa ka kome idu životinje bio je u nekom metafizičkom smislu ta žrtva. Falus koji je tako iritirao tog čoveka koji je tada i ne znajući možda bio oruđe nekih od antičkih bogova i mističnih bića, bio je tu na papiru pseudofeministički simbol čoveka-vladaoca svetom (ali ne i vremenom i znamenjima). Iz uništenja tog crteža, odnosno iz skrnavljenja umetnosti, kako to ponekad ali retko biva, izrodila se još dublja, jača i primarnija umetnost. Kao što se u remek delu “Medeja” Pier Paolo Pasolinija u staroj magičnoj Kolhidi na kraju žrtvovanja za uspešno rađanje žitarica, vladajuća porodica svesno i dobrovoljno ponižava, biva tučena i pljuvana od svojih podanika, a sve zarad Žrtve koja rađa, tako je i ovaj čin uništenja bio Žrtva koja rađa koja je izrodila umetnost obojenu nevidljivom krvlju koja se prolila. Cena je bila plaćena, rudimentarna žrtva Umetnosti prineta, i sada su tu plodovi životniji i silniji nego ikada pre.

Kako znamo da je u realnosti sna sve ma kako bilo apsurdno, ustvari potpuno opravdano i logično, tako i u realnosti Srbije, Evrope i sveta u 21. veku vandalsko tretiranje umetnosti odista jeste negativno ali istovremeno i logično i normalno. Medjutim, san ima čudna pravila i nepredviljiv tok, pa to uništenje ponekad kao u slučaju najnovijih radova Jelene Šalinić postaje svoja antiteza. San ili noćna mora, kakogod, logika realnosti sna umogome vlada našim životima, što je veoma teško osporiti. Za pravilnu percepciju ove izložbe je pak jedino važno da je ona u umetnosti i jedina moguća logika, a da je crtež treptaj koji traje beskonačno i u kome vreme teče unutar njega.

Marko Terzić


Jelena Šalinić (1976, Kraljevo). Srednju umetničku školu "Đorde Krstić" završila je u Nišu kao đak generacije. Na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo, Beograd) diplomirala je 2000. godine u klasi profesora Anđelke Bojović, proglašena je za studenta generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora. Zaposlena kao asistent na predmetu crtanje i slikanje, na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM). Član je ULUS-a.
 

Comments 

 
0 # m.f 2008-11-08 18:13
Sjajan umetnik, profesor... čovek.
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja
Pregledajte video kanal Art magazina
Posetite Art magazin Video kanal

Izbor godine
Novi Sad 2021
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NIŠ. U Paviljonu niške tvrđave, od 14. novembra do 5. decembra 2019, predstavljeni...
NOVI SAD. Galerija StuartS predstavlja od 25. oktobra do 15. novembra 2019. slike Tatjane...
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
ZRENJANIN. Savremena galerija Zrenjanin predstavlja od 7. oktobra do 14. novembra 2019. godine...
Reklama
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Reportaže
Po čemu se još ova postavka razlikuje od drugih, i da li se razlikuje? Zašto je ona...
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
IK Prometej preporučuje
Peter Handke - Još jeanput za Tukidita
Peter Handke
Još jedanput za Tukidida
 
Intervju
Slikar i književnik Vladimir Bogdanović, rođen je 1940. godine u Beogradu, gde je 1967. diplomirao...
Lazar Marković

Prethodno objavljeni radovi:
Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
  • ImagePARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Orsay priredio je izložbu na kojoj su izloženi samo portreti Pola Sezana. Portret je bio jedna od okupacija ovog slikara. Mogućnost susreta sa velikim brojem njegovih portreta (za života…
Knjige i časopisi
  • ImagePoezija je alhemija koja poraz pretvara u pobedu duha. Vreme je Weltschmerz-a. Milioni ljudi su u stalnom osećanju bespomoćnosti. Ali ovaj svet nema nade za novu romantiku. Životi su nam ispražnjeni od osećanja smisla. Liče na…
Intervjui
  • ImageKombinovana tehnika, pesak, zemlja, pepeo, kolaž, višeslojnost, strukture koje imitiraju grafite, zid, neke su od tehničkih karakteristika novog ciklusa radova novosadskog slikara Danila Vuksanovića, koje je premijerno imala prilike da vidi italijanska publika. Nakon prošlogodišnjeg gostovanja…
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2020. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Bulevar Oslobođenja 145/123
Mobilni telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom