CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 18
Noć muzeja 2014
Videomedeja 23
Videomedeja 22
Videomedeja 16
Videomedeja 18
Videomedeja 17

Stoja Džebrić - Grafika Štampaj E-pošta
(3 glasanja)
Wednesday, 03 September 2008
ImageMali likovni salon, Novi Sad. 4 - 20. septembar 2008.
Sve na grafikama Stoje Džebrić deluje veoma jednostavno, smisaono transparentno i sve je u međusobnoj vezi i čvrstom suodnosu: kratki nazivi, svedena likovna leksika, neposrednost značenja, jasnoća poruka. Posmatranjem ovih dela neminovno ste uvučeni u igru na otvoren, dobronamerni poziv da saučestvujete u iznošenju jednog stava, jednog pogleda na svet i život. Jednostavnost je, ipak, rezervisana samo za prvi pogled.

Image Image

Takvom utisku (i nehotičnom, reklo bi se logičnom, ustvari prebrzom zaključku), možda ponajviše, doprinosi dosledni izbor malog formata. On je neposredno uslovio da autorkina poetička mudrost i artikulacija obrazovne i duhovne nadogradnje načine skladni sažetak složenih životnih i umetničkih iskustava. Upisujući ga u vidu znakova, simbola ili amblema, u tehnikama duboke, visoke ili ravne štampe, Stoja Džebrić – Lela spretno i znalački upečatljivo zauzima maleni gabarit, čije nam uvećanje, na prvom mestu, otkriva mogućnost čitanja sadržaja i u monumentalnim proporcijama.

Ovaj fenomen proizlazi iz jednostavnosti osnovnog crteža i svedenosti naracije u okviru motiva. Pomnije posmatranje i dalje uvećanog predloška - gde linorez najefikasnije razotkriva složenije spletove i preplete kratkih, dinamičnih poteza, otisnutih u boji ili delikatnom bezbojnošću suvog žiga, gde se sve meša usled višekratnog preklapanja, nakon čega boja ili vri ili sofisticirano treperi – dovodi do uvida da sve to zajedno strukturira bogato i gusto tkivo otisnutog motiva.

I ne samo motiva – kao pod sočivom mikroskopa izranja veoma ekspresivna konfiguracija toka misli autorke! Na ovoj mapi sačinjenoj od čiste energije, koja ishodi iz uzročno-posledične sprege neurona i motorike veštih ruku, započinje avantura odgonetanja tajni, dešifrovanje duševnog koda. Njegovo prvo i osnovno ime je životna radost!

Jednostavnost je vazda samo privid.

Vesna Todorović


Stoja Džebrić (Prijedor, 1967). Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Grafika. Na istom fakultetu magistrirala kod profesora Božidara Džmerkovića iz oblasti grafike. Dobitnik nagrade za grafiku "Rista i Beta Vukanović" Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna za 1993. godinu. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala u radu više likovnih kolonija. Živi i radi u Beogradu.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
NOVI LUVAN. Specijalno za Art magazin. U belgijskom gradu Novi Luvan (Louvain-la-Neuve) od 6....
BEOGRAD. Povodom uspeha Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova, čije su fotografije postale deo...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Rođena Beograđanka, slikarka Milica Živadinović (1975) fascinirana lepotom šara pirotskog...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
NOVI SAD. Na 40 lokacija u Novom Sadu u jubilarnoj Noći muzeja zabeleženo je 120 hiljada poseta. Prijatna majska noć izmamila je na ulice građane koji su strpljivo čekali kako bi posetili premijerne sadržaje: unutrašnjost sata na...
Knjige i časopisi
Prepiska o ovom broju Gradine između Art magazina i Gradine: "Poštovani, u dodatku je fotografija korica i sadržaj časopisa. Prijateljski pozdrav, Gradina. Nešto nije uspelo. Stigli su samo ukrasni okviri. Pošaljite doc...
Intervju
Hoće li ili neće korona odneti život i kulture, promeniti ga, na koji način, zašto je to šansa i za umetnike. Umetnik iz Novog Sada, sa privilegijom, kako sam kaže, da je zaposlen u instituciji, razvija ne samo sistem...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom