CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 17
Noć muzeja 2010
Noć muzeja 2007
Dunavski dijalozi 06
Noć muzeja 2020
Dunavski dijalozi 04
Dunavski dijalozi 02

Sava Halugin - Slike Štampaj E-pošta
(4 glasanja)
Monday, 22 September 2008
ImageGalerija "Bel Art", Novi Sad. 25. septembar - 4. oktobar 2008.
Sava Halugin je autor velikog broja skulptura u mermeru, terakoti, kamenu ali najčešće u bronzi, realizovanih u slobodnim prostorima, kao i kamerne plastike. Mada je od početka paralelno radio i izlagao skulpture i crteže, ovo je njegova prva izložba posvećena prevashodno slikarstvu.

Image

Izložba se održava pod nazivom "Organizam predmeta" i posvećena je metamorfozama živog i neživog, stvarnog i imaginarnog, preobražajima kao metaforama promenljivosti samog postojanja.

O njegovim slikama Miloš Arscić u katalogu ističe: "Poredak stvari i pojava neprestano se menja, uspostavljeni odnosi, kao unutrašnje relacije mogućeg, uvek su drugačiji do nemogućeg, i upravo ih zbog toga, umetnik neprekidno proverava, ispituje i preispituje. Predstavljenu, kao pikturalno organizovanu, celinu slike, neprestano  uznemirava, radikalno narušava konvenciju  njene predvidljivosti pojavljivanja, tražeći unutrašnje odnose kao ritmove života uopšte, bez podele na stvari i bića koji su za njega Jedno, magično i zagonetno, združeno u slovima neke tajne azbuke, međusobno uslovljeno i stalno promenljivo."

Sava Halugin (1946, Novi Kneževac). Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi Jovana Kratohvila, a na istom fakultetu je i magistrirao. Radi usavršavanja boravio je u Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj. Bio je učesnik likovnih kolonija i vajarskih maifestacija: "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu, "Tera" u Kikindi, "Desvilato" u Svilajncu, "Bakar" u Boru... Nosilac je brojnih nagrada i priznanja. O njegovom radu objavljena je  monografija "Zemlja i metal" 1994. godine.


Naš poznati skulptor iz Subotice Sava Halugin, koji se godinama paralelno bavi i slikarstvom, izložio je slike nastale u poslednjih nekoliko godina u novosadskoj Galeriji "Bel art". Ovi radovi, s obzirom da su delo vajara, imaju naglašeno prostorna svojstva, ali i intenzivan i živ kolorit. Radi se o temi "Organizam predmeta" kojom se Halugin odavno bavi u skulpturi, dajući oruđima, alatima, mašinama i drugim predmetima atribute živih bića, ili ih transformiše u slova.

Tako se na upotrebnim predmetima, mašinama, vozilima pojavljuju ljudske glave, ruke, noge, ponegde i životinjska kopita, krila, kljunove itd. Halugin očigledno svet mrtve prirode doživljava kao živ i sa njim vodi intenzivan i živ dijalog.

Slike Save Halugina ekspresivnih linija rađene su zanimljivom tehnikom u kojoj su pomešani pastozni namazi sa lazurnim pasažima nalik akvarelu. Ipak dominira tamna linija koja kompozicijama daje nervoznu dinamiku i sugestiju stalnog kretanja.

Sava Halugin Fakultet likovnih umetnosti završio u Beogradu 1972, u klasi profesora Jovana Kratohvila, a na istom fakultetu je i magistrirao 1978. Od tada je imao četrdeset pet samostalnih izložbi i učestvovao na preko dvesta izložbi u zemlji i inostranstvu. Četrdeset četiri njegove skulpture postavljene su u javnim prostorima širom zemlje. Od 2007. godine član je Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Izložba traje do 6. oktobra.

Andrej Tišma

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

1 maj

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Kada razmišljamo o konzervatorsko restauratorskim postupcima moramo biti svesni složenih ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Galerija Dina Vierny priredila je izložbu povodom obeležavanja...
Napori Galerije Matice srpske su ujedinjeni u namerama koje pozivaju u svoje okrilje svakog ko...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Od šest decenija postojanja Likovnog kruga, slikaru Vladislavu Šešliji ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna umetnost (proleće 2016). Iz bogatog repertoara koji nude pariski muzeji i galerije izdvojićemo nekoliko izložbi koje ostavljaju dubok i specifičan...
Knjige i časopisi
Prvi broj časopisa za savremenu kulturu Vojvodine "Nova misao" izašao je u avgustu 2009. godine uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Tokom 2010. godine, časopis je predstavljen u Kanjiži, Zrenjaninu,...
Intervju
Čedomir Pakuševskij Čed živi i radi u Milanu. Ima svoj dizajn studio FullScream gde je kreativni direktor. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na Politehničkoj školi za dizajn, Politehničkog...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom