CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 04
Dunavski dijalozi 06
Videomedeja 24
Noć muzeja 2020
Videomedeja 11
Videomedeja 19
Digital Art 03

Slobodan Vilček Willy - Kolaži, asamblaži, objekti Štampaj E-pošta
(7 glasanja)
Sunday, 12 October 2008
ImageSavremena galerija, Zrenjanin. 13 - 31. oktobar 2008.
Na ovoj izložbi biće prikazani radovi iz ciklusa: "Tribute to Whalt Whitmen", "Tribute to Hokusai", "Tribute to Memories", "Vojvodina brand TARANA", "Wiltschek Voli ptice", "Tribute to Warhol" i "To signe". Video na otvaranju: "Flota" i "Wiltschek Voli ptice".

Image Image

Image Image Image

Postoje umetnici koji deluju iz drugog plana, iz prikrajka, gotovo incognito - a opet su itekako vidljivi. Umetnici koji su svesno izabrali poziciju izvan sistema (čitaj: grupacija, klanova...), koji ne pristaju na to da svoje karijere grade po cenu ustupaka, sluzavosti i mediokritetstva. Kod takvih umetnika, pored onih stvorenih i povremeno izlaganih koje vidimo, ne retko jednako intenzivno slutimo i ona dela koja u formalnom pogledu još uvek ne postoje. Kod takvih umetnika njihov stvaralački kredo direktno utiče i na njihov život.

Prisustvo Slobodana Vilčeka Willy-ja na ovdašnjoj art sceni u mnogome jeste jedno takvo prisustvo. Često neprepoznato ili nedovoljno vidljivo i vrednovano, Vilčekovo umetničko postojanje i delovanje egzistencijalno je utemeljeno u mnogo većoj meri nego što je to slučaj kod umetnika koji su pristajali na gorepomenute kompromise - te se njegov rad i ne može drugačije posmatrati. (Pre)osetljiv, i svestan vlastitog mesta i neprilagođenosti svetu, Slobodan Vilček stvara sa punom svešću o tome da umetnost jeste i mora biti odraz bura, lomova, različitih ekscesa i(li) unutrašnjih incidenata sa, oko, unutar ili povodom umetnosti. Sve je kod njega duboko lično, proživljeno i promišljeno - otuda i srazmerno mali broj dela (slika, skulptura, objekata, instalacija, situacija) koja je do sada stvorio. Takođe, proporcionalno je srazmeran broj ideja koja je sam autor na ovaj ili onaj način izabrao da ne realizuje. Otud na ovoj postavci - pored prikazanih i izloženih - zapaženo, jednako važno mesto, imaju i Vilčekovi još nerealizovani, (zasad) nevidljivi radovi...

Broj posetilaca izložbe koji imaju sposobnost da uoče i vide ove Vilčekove nevidljive slike, jednak je broju istinskih poznavalaca umetnosti - a njima svakako nema potrebe dalje pričati o mestu, ulozi i značaju ovog umetnika na savremenoj vojvođanskoj art sceni.

Ponekad, čini se da nevidljive slike jedine istinski postoje. Ja ih vidim! A vi?

Nebojša Milenković


Nisam providan. Nepostojeći. Znam da sam živ. Postojim i jesam i mene ima i moji predmeti imaju meso i dušu. Ne mažem i ne kačim se po zidovima soba i lokala za tepsiju ribe. Za tapšanje po ramenu. Nisam ja od te fele i u nju me nećete ugurati.

Ne pohađam kolonije i ne gnjavim nikog. Ne glumim i ne koketiram. To nije moja profesija. Ko me zna taj me zna. Malo ih je. Skoro niko. Tu i tamo. Da ih nabrojim prljavim prstima. Da im pevam na uvce. Da im sviram gitaru. Sevdalinku.

Proizvodim sa onim što mi se snađe. Što imam. Kad mi nadođe. Na kolenima obično. Ne patetično. Nemam atelje. Nemam gužvu. Imam samo sebe, svoju vokaciju i inspiraciju. Ko razume, shvatiće. Samo se kasti i prikazati neće.

Neću da se lažemo. Znam ja čiju vodu pijem i lebac jedem. Koga glođem. Hvala od srca, duše i iz ideala. Hvala. Al' ja nisam nepostojeći. Sve ove godine. Besmislene.

Mislite šta hoćete o meni. No dovoljno sam širok da se zaobilazim i dovoljno visok da probaju da me preskoče. Pa ko uspe. Tako bar osećam!

Slobodan Vilček Willy


Slobodan Vlček (1963, Novi Sad). Zvršio Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, odsek likovna pedagogija smer grafika. Bavi se slikarstvom, grafikom, proširenim medijima i likovnom kritikom. Živi i radi kao slobodan umetnik u Novom Sadu. Izlagao u zemlji i inostranstvu samostalno i kolektivno. Dobitnik je više nagrada za umetničko stvaralaštvo između kojih i nagradu redakcije Art magazina "Izbor godine" za najbolju izložbu.

 

Comments 

 
0 # Luka Salapura 2008-10-07 11:22
Villy je umetnik kontroverzne naravi ali njegova izložba (2001) u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, ogranak u Novom Sadu, svojom raznovrsnošću, originalnošću i visokim nivoom predstave zaista je pozitivno iznenadila kompletnu likovnu scenu. Priznanje koje je dobio od Artmagazina za tu izložbu (Najbolja izložba godine) istovremeno je i verifikacija njegovog ukupnog umetničkog stvaralaštva koje je jedinstveno i neponovljivo kada govorimo o savremenoj likovnoj sceni u Vojvodini i Srbiji. Publika će sigurno moći da sagleda svu Villy-jevu autentičnu kreativnost. Njegov lični komentar o ovoj izložbi treba pročitati ne samo pažljivo već i odgovorno da bi se shvatilo stanje domaće likovne scene. Posebno preporučujem Vilčekova remek dela iz ciklusa o pesniku Voltu Vitmenu.
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U Muzeju Orsay održava se izložba pod nazivom "Izvan...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Lepa i specifična izložba pod nazivom "Dega, ples...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Značajan pariski muzej Orsay predstavio je veliku ...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Novosadski multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić svoj umetnički izraz nalazi u proširenom...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. 100-ta godišnjica smrti slavnog francuskog vajara Ogista Rodena obeležena je u Parizu prigodnom izložbom u Grand Palais-u. Izložba se održava od 22. marta do 31. jula 2017. Kako je ideja ove izložbe ne...
Knjige i časopisi
Autor: dr Vera Jovanović, istoričar umetnosti. Oktobar 2005.
Njegov pristup građenju dela je pažljiv, prostudiran, analitički. Primenjujući saznanja iz savremene nauke, on ih kao stvaralac podređuje prvenstveno traganju za lepim. Njegova...
Intervju
Izložbom velikih formata, uglavnom apstraktnih ekspresionista, savremenih slikara i vajara, biće otvorena panel diskusija Art Parlamenta 17. oktobra 2016. u 20:00 u galeriji "Progres" u Beogradu. Umetničke vizije Zorana Grebenarovića,...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom