CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 21
Dunavski dijalozi 00
Dunavski dijalozi 04
Digital Art 01
Videomedeja 12
Videomedeja 14
Noć muzeja 2013

Ranka Marković - Slike Štampaj E-pošta
(8 glasanja)
Saturday, 01 November 2008
ImageSavremena galerija, Zrenjanin. 3 - 21. novembar 2008.
Koristeći tradicionalnu tehniku, ulje na platnu, prenosi posmatraču iskustvo savremenog čoveka – let avionom. Umetnica gradi sliku tako da posmatrača guta, da ga uvlači u nju samu, u prostor slike, s jedne strane zahvaljujući veličini, a sa druge samom prikazu.

Image Image Image

Želja čoveka da leti kao ptica seže u daleku prošlost. Prve poznate naznake te želje pronalazimo u legendi o Ikaru. Isti problem je probao da reši i Leonardo da Vinči. Međutim tek početkom XX veka su se stvorile mogućnosti da čovek poleti. Velika naučna otkrića i brzi tehnološki i industrijski razvoj uslovili su prvi dokumetnovani let avionom braće Rajt. U proteklih sto godina tehnologija se razvijala munjevitom brzinom. Danas skoro svako može da leti avionom. To iskustvo je Ranka Marković pretočila na svoje slike.

Do not walk outside this area je natpis na krilu aviona koji je umetnica primetila tokom leta. Natpis koji je toliko apsurdno čitati i pokušavati da se shvati dok je letelica u oblacima, koji uopšte nije namenjen putnicima, ali on je jednostavno tu, na krilu aviona i provocira putnika koji ga čita. Natpis podseća da je čovek postavio granice kako radniku koji hoda po krilu aviona dok je na pisti tako i putniku koji leti u bezgraničnom prostoru.

Sam let menja čovekovu prcepciju neba i zemlje. Kada je čovek na zemlji ona je ograničena, njemu poznata, a nebo je beskrajno. Kada leti, nebo je njegovo okruženje, a zemlja je daleko i neprepoznatljiva. Ta obrnuta percepcija postala je umetnici polazna inspiracija i uslovila je sam format platna. Ranka Marković gradi sliku tako da posmatrača guta, da ga uvlači u nju samu, u prostor slike, s jedne strane zahvaljujući veličini, a sa druge samom prikazu.

Slavica Popov


Ranka Marković (1977, Stara Palanka). Diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala na istom fakultetu. Izlagala kolektivno i samostalno u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade FLU iz fonda "Mr Miodrag Janjušević" za najbolji rad iz oblasti slikarstva završne godine studija i Nagrade FLU "Ljubica Cuca Sokić" za najbolju sliku na malom formatu.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvuju: Dragan Rajšić (Srbija), Marko Crnobrnja ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
NOVI SAD. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 2021. godine obeležava veliki jubilej, 60 godina od ...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Izložbom u Umetničkom paviljonu u Zagrebu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog napravila je ključni...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid Hokni izijavljuje o virusu korona. "Volim život, ali imam 83 godine, i umreću. A razlog smrti će biti datum rođenja". Ovako se u kratkom...
Knjige i časopisi
Obična sunca od peska su naivna, ogromna i brbljiva. I noću su očigledna. Ako kolutam očima brzo u smeru okretanja kazaljke mog ručnog sata (marke Raketa) lako u tami razaznajem i njihove smušene pege. Daleko od dobre...
Intervju
Miroslav Mandić je krajem aprila 1998. godine nanizao svojim koracima 40 hiljada kilometara. Za taj podvig u slavu umetnosti trebalo mu je šest i po godina. I dok su, u vreme sankcija i izolacije Jugoslavije obični građani željni normalnog...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom