CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 17
Dunavski dijalozi 01
Digital Art 07
Digital Art 08
Videomedeja 14
Dunavski dijalozi 05
Terra 28

Sponzor rubrike
Grupa Apsolutno - Razgovarala Nevena Simin Štampaj E-pošta
(5 glasanja)

Art magazin: Objasnite nam sada kakav je vaš bazični projekat 1995 - 2000?
Pantelić: Osmislili smo projekat koji ima i lokalan i globalan karakter i koji je dovoljno široko zasnovan da obuhvati poslednjih pet godina veka i milenijuma. Nazvali smo ga 1995-2000. U kontekstu se jasno vidi globalno sagledavanje celokupne naše civilizacije, i time pravimo jasnu asocijaciju na sva odbrojavanja koja upravo teku svuda na planeti. Ujedno obavljamo neku vrstu inventara svega onoga što se nama dešava. Naravno, odbrojavanje nije naš izum, nismo mi otkrili toplu vodu s obraćanjem posebne pažnje na poslednjih pet godina, jer tih pet godina pripadaju celom čovečanstvu, pa time i nama. I mi imamo pravo da ih stavljamo pod lupu.

Art magazin: Ceo vek je odbrojavanje...

Pantelić: Naravno.

Art magazin: Razlozi za odbrojavanje u poslednjih, recimo, pedeset godina, veoma su ozbiljni. Onaj talas koji je doneo specijalizacije, parcelizaciju, usitnjavanje i do besmisla nas doveo u svim domenima istraživanja, delovanja, čak i življenja, sasvim je istoršio snagu. Sada se javlja novi talas, u svim oblastima se ispoljava težnja za objedinjavanjem različitih disciplina, drugim rečima teži se multidisciplinarnom pristupu stvarnosti. Ali, o tom sociopolitičkom izmenjenom aspektu i na koji način vi kroz njega krmanite, govorićemo više kasnije. Sad tek da kažemo da se vi kao Asocijacija Apsolutno sasvim uklapate u taj novi trend, u taj novi talas rada, odnosa, razmišljanja i delovanja. Ovo ističem zato što mnogi ljudi, čak i umetnici, još nisu shvatili da se promena dogodila u tom pravcu, iznutra, da je kolektivno nesvesno izmenilo neke kodove. Vi, ste očigledno imali sluha za tu promenu. Zato bih volela da konkretno govorimo o vašim projektima.

Pantelić: Uradili smo veliki broj projekata. Kako se razvijala produkcija Asocijacije Apsolutno, tako se razvijao i model našeg funkcionisanja. To konkretno znači da radimo projekte koji su prvenstveno vezani za kompleksnost iščitavanja realnosti. Veoma je važno odreagovati na elemente kao što su vreme, mesto, prostor, uticaji, socijalni aspekti i tako dalje. Da bi se sve to realizovalo u jednom konkretnom projektu protrebno je odvojiti pre svega dosta vremena: boraviti na licu mesta, proučiti raznovrsne uticaje, razgovarati sa ljudima koji o određenoj temi imaju šta da kažu, tek nakon toga smo spremni da radimo ozbiljan projekat iza koga ćemo stati. Ono što mi nazivamo projektima to traži ozbiljno, dugo istraživanje, ali u našoj produkciji postoje i brže akcije ili reakcije, recimo fotografske akcije - brzo zabeležimo nešto što smatramo da je bitno, ali se ne udubljujemo u tu pojavu previše. To su prezentacije. Prezentacije su se razvile onda kada smo već imali dosta projekta iza sebe, pa se javila potreba za tekstualnim objašnjenjima šta je to što radimo, kako to radimo, šta sve ulazi u naše istraživanje, kako mi to istražujemo realnost, kako posmatramo faktore realnog vremena i prostora, i kako se posle s tim elementima igramo. Radi se dakle o tome, da mi postojeće realitete uvodimo u našu produkciju, osvetlimo ih na takav način da se time omogući novo iščitavanje. Projekte i prezentacije pripremamo kako kod kuće tako i u inostranstvu, gde god nas pozovu. Kada imamo mogućnost da otputujemo do sedam dana, onda se opredeljujemo za formu prezentacije našeg rada, ali za vreme tog boravka ulazimo u otvoreni dijalog sa svim onim ljudima koji su spremni da sa nama sarađuju sada ili u nekoj budućnosti, time se razvija mogućnost za kasniji duži boravak u toj sredini. Zato Asocijacija Apsolutno paralelno razvija svoja gostovanja s jedne strane, a prezentacije i svoju produkciju u smislu umetničkih projekata s druge.

Miletić: Biću konkretan: prelomni trenutak u produkciji Asocijacije Apsolutno predstavlja instalacija "Prelom" koja je održana 25. maja 1995, kada i počinje naš projekat odbrojavanja poslednjih pet godina veka i milenijuma. E, sad ne bih objašnjavao kontekst za 25. maj. Svakom Jugoslvenu je savršeno jasno šta taj datum znači. Instalacija "Prelom" bila je sastavljena od nekoliko elemenata, prvo, ceo pod galerije "Zlatno oko" bio je prekriven piljevinom, asocirajuci na cirkuski podijum, na zidu naspram ulaznih vrata bile su okačene dve lovačke puške, s tim što je jedna bila zaista prelomljena (beskorisna), a druga "prelomljena" onako kako se to u lovačkoj terminologiji označava položaj u kome se puška lomi da bi se napunila i potom iskoristila za ubijanje. Ta instalacija je imala jasne konotacije na ono što nam se dešavalo. Iz ovog projekta nastalo je nekoliko radova, jer u toku godine nastane, bude više reakcija i nekih vrsta interpretacija događaja koje smatramo relevantnim da odgovorimo na njih. Naprosto, neke pojave u društvu nas provociraju da reagujemo na njih. U 1995. bilo je više takvih projekata koji su izneli glavnu ideju Asocijacije Apsolutno, kao što su recimo: "Apsolutno mrtvo" - projekat izveden u Brodogradilištu Novi Sad, 21. septembra 1995. i projekat koji smo tokom tromesečnog boravka te godine u Austriji u Beču, izveli pod nazivom "Azbuka apsolut in Win". Što se tiče projekta "Apsolutno mrtvo", on je reakcija kako na sistem u kome živimo tako i na sve ono što se događa u našem društvu. Da podsetim na ono što je Zoran rekao, da smo zauzeli stav da na pojave koje nas pogađaju nećemo reagovati samo kroz estetski angažman, da nije dovoljno biti likovno autonoman. Budući da je izložba umetničko delo, jedna vrsta energije, odnosno medij koji emituje određene ideje, asocijacije, konotacije, kritike - naš projekat "Apsolutno mrtvo" direktno ukazuje na sankcije i na ekonomsku situaciju u zemlji.

Art magazin: Na koji način?

Miletić: U stilu policijskog uviđaja, istraživali smo okolnosti "ubistva" dva prekookenska broda koja su usled sankcija preko 6 godina stajali nedovršeni na dokovima novosadskog brodogradilišta. Bili su praktično u neupotrebljenom stanju, netaknuti od trenutka kada su u izgradnji dovedeni do tog stepena, tada se uspavljuju na šest godina. Okružili smo ih žutom plastičnom trakom, karakterističnom za policijski uviđaj. Uradili smo to po ugledu na TV emisiju Rikošet u kojoj nas obaveštavaju o ubistvima po Beogradu, Novom Sadu… i onim šta se dešava iza toga. Dakle, asocijacija na ubistvo je jasna. Pored toga što smo brodove okruzili trakom, na njoj smo odštampali: zabranjen pristup i naziv projekta absolutly dead, kao i godina produkcije 1995 aspolutno 0005. Taj ostatak u signaturi predstavlja ostatak godina do kraja veka i milenijuma, a tri nule su ekvivalenti jedinici i dvema devetkama, što ima dramaturšku funkciju - posle tri nule dolazi brojka kao simbol nekakvog kondenzovanog stanja na kraju veka i milenijuma. Projekat je zabeležen na video traci. Snimao je Aleksandar Davić.

Art magazin: Kako je izveden performans 2l. septembra?

Miletić: Bio je to hepening performans: Ulaženje u brodogradilište 21. Septembra, onda je "sprovedena" detaljna istraga od strane četiri člana Asocijacije Apsolutno, koji su ulazili, popisivali i zapisivali realno stanje broda. Ubeležena je svaka sitnica: gde je brod bušan, gde je propao, gde je istrunuo, šta se dešavalo s njim tokom tih sedam godina, a Davić je išao za nama sa TV ekipom snimao i sve to beležio. Kao rezultat istrage urađen je video-film "Absolutly dead" u kome smo sklopili i složili priču šta smo želeli da uradimo. O ovom projektu postoji i drugačiji dokument: katalog akcije-istrage. Da bi akcija bila usklađena s vremenom u kome živimo i radimo, tekstovi u katalogu pisani su stilom koji se inače koristi u sudskim raspravama u slučajevima ubistava. Dakle, tekst u katalogu je u formi sudskog uviđaja, a tada je koincidirao sa jednim strašnim dogadajem - jedna devojka iz Futoga, manekenka, ubijena je u to vreme u hotelu "Park". Za nastajanje projekta bitna je ono što mu je prethodilo, istraživački proces koji nas je naveo da elaboriramo problem na taj način: imali smo mnogobrojna sretanja s ljudima u brodagradilištu, s inženjerima. Dakle, dobili smo kompletnu dokumentaciju o ta dva broda, s rentgentskim snimcima varova, sa tehničkim crtežima, istorijatom. To je sve objedinjeno u katalogu.

Art magazin: Dugo ste se time bavili?

Pantelić: Da, jer ako se na neki podsticaj brzo odreaguje, onda se zadovolje samo plići nivoi, a ako želimo da delujemo na više nivoa, potrebno je i duže istraživanje, i tek tada možemo reći da smo uradili projekat. Iz tog razloga sam ja to podelio na projekte i akcije.


 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan
Iz kalendara art događaja
08.02.2024 - 05.05.2024 | 19.00
Zdravko Joksimović - Skulpture
07.03.2024 - 20.04.2024 | 19.00
IRWIN - NSK State. Retrospektivna izložba
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
15.03.2024 - 06.05.2024 | 18.00
Kraj jezika. Još jednom o Vitgenštajnu - Grupna izložba
18.03.2024 - 18.04.2024 | 19.00
Utopija Umetničke kolonije Ečka u društvu distopije

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
BEOGRAD. Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) predstavlja u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", od 5. septembra do 4. oktobra...
ZRENJANIN. Savremena galerija Zrenjanin predstavlja od 7. oktobra do 14. novembra 2019. godine 13. Bijenale akvarela na više lokacija: Salon...
NOVI SAD. U galeriji Društva književnika Vojvodine, od 21. do 27. septembra 2019, biće predstavljena izložba slika Uglješe Colića...
NOVI SAD. Novom izložbom, od 24. oktobra 2020. do 17. januara 2021, Galerije Matice srpske "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", autor...
APATIN. Galerija "Meander" predstavlja od 23. aprila do 6. maja 2021. slike Anđelije Roglić (1980, Raška). Diplomirala je na...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Grand Palais organizovao je grandioznu izložbu ...
Paralelene dimenzije viševekovnih odnosa kao i deljenja zajedničkog kulturnog prostora ...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Slikar i grafičar Petar Ćurčić unutar Likovnog kruga stvara od 1966. godine, kada je na...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Čertvrta Noć muzeja u Novom Sadu održaće se 15. maja od 18 do 2 časa posle ponoći. Više od 80 programa realizovaće se na 47 lokacija podeljenih u 6 gradskih zona. Ovogodišnja manifestacija u Novom Sadu je u znaku ekologije pod sloganom...
Knjige i časopisi
NOVI SAD. Knjiga "Evropski konteksti umetnosti XX veka u Vojvodini" predstavlja nastavak istraživanja istorije umetnosti u vojvođanskim kulturama XX veka, započetih izložbom i publikacijom Centralnoevropski aspekti vojvođanskih avangardi...
Intervju
Novosadski multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić svoj umetnički izraz nalazi u proširenom polju umetnosti. Koristi instalacije, fotografije, video art, ali najčešće govori u performansu i umetničkoj akciji. Studije je započeo na...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom