CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 17
Dunavski dijalozi 02
Videomedeja 22
Digital Art 06
Digital Art 07
Noć muzeja 2011
Dunavski dijalozi 06

29. susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka Štampaj E-pošta
(1 glas)
Monday, 17 November 2008
ImageSavremena galerija, Zrenjanin. 24. novembar - 12. decembar 2008.
Započeti 1980. godine kao Susreti akvarelista Jugoslavije, tokom godina pretrpeli su različite promene da bi konačno postali Susreti akvarelista internacionalnog karaktera. U periodu od 25. do 31. avgusta 2008. učestvovalo je devetoro umetnika: Slavica Danić, Bojan Dojkić, Maja Erdeljanin, Jelena Šalinić, Dragan Jevdić, Ljubomir Vučinić, Dimitrije Pecić, Milan Jakšić i Nada Denić.

ImageImageImageImageImageImage

29. susret akvarelista je obogatio fond Savremene galerije UK Ečka-Zrenjanin, ali ne samo sa akvarelima. Poslednjih godina u koloniji borave umetnici koji često kombinuju akvarel sa drugim tehnikama i materijalima na prvi pogled nespojivim sa akvarelom. Nije razjašnjeno da li se onda akvarel kombinovan sa drugim tehnikama i dalje naziva akvarelom.  Zbog toga se opet postavlja pitanje smisla postojanja kolonije i susreta akvarelista.

Od prvih kolonija na ovim prostorima osnovanih krajem 19.veka, sve su zamišljane kao atelje u prirodnom okruženju. U takvom "ateljeu" neminovno je da umetnika zaintrigira da se pozabavi motivom koji mu se konstantno nameće, a to je pejzaž. A svako ko slika tehnikom akvarela ne može da izbegne slikanje tog motiva. Tokom više od pedest godina postojanja kolonije u Ečki, Ečanski park i Kaštel su se pokazali kao neiscrpni izvor inspiracija  za umetnike koji tu borave. Takođe Ečka pruža umetnicima sve potrebne elemente za uspostavljanje psihičkog mira neophodnog za realizaciju akvarela. Zato im je ponuđen akvarel, kao tehnika u kojoj najbolje mogu da iskažu trenutna nadahnuća okruženjem. Jednostavno kolonija u Ečki i akvarel su nerazdvojivi.

Ove godine na konkurs za samostalno izlaganje u Savremenoj galeriji UK Ečka-Zrenjanin prijavilo se 92 umetnika. Niko od njih nije ponudio da izloži akvarele. Da li to znači da ova tehnika odumire, da nije dovoljno tražena pa je zato na margini interesovanja. Bez obzira na sve u Savremenoj galeriji će ove i naredne i, nadam se, svake sledeće godini biti priređena bar jedna izložba posvećena akvarelu u cilju negovanja ove tehnike i njenog osveženja novim umetničkim impulsima.

Krajem avgusta 2008.godine u Koloniji je boravilo devet umetnika različitih generacija, umetničkih senzibiliteta i karaktera. Iako se većina njih u svom radu nije susretala često sa ovom tehnikom cilj njihovog okupljanja u ovom sazivu jeste da im se omogući upoznavanje sa tajnama akvarela i da steknu nova iskustva koja će im poslužiti u njihovom daljem radu.

Slavica Popov

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
LONDON. Matju Slotover (Matthev Slotover) i Amanda Šarp (Amanda Sharp) su osnovali Friz...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej Moderne umetnosti u Parizu priredio je izložbu tri značajna...
BRISEL. U Palati Bozar u Briselu, 18. februara 2016. je otvorena izložba "Daniel Buren:...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
U bezobalnom moru znanja i informacija koje nude novi mediji muzejima treba mnogo samopouzdanja i...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Neprocenjivo vredna kolekcija slika slavnog ruskog kolekcionara S. I. Ščukina po prvi put je objedinjeno izložena u impozantnoj galeriji Fondation Louis Vuitton u Parizu (oktobar 2016 - mart 2017). Renome...
Knjige i časopisi
Pred vama se nalazi knjiga kojom smo pokušali da predstavimo sve programe koje je Nezavisna umetnićka asocijacija Izba organizovala sama ili u saradnji sa drugim udruženjima i institucijama tokom perioda 2000 – 2010. Pa, ipak, deo ...
Intervju
Vajar Igor Antić, Novosađanin koji živi i radi u Parizu već 26 godina, upravo se na kikindskom 35. internacionalnom simpozijumu "Terra" prvi put upustio u rad s glinom. Pariz mu je zanimljiv zato što ljudi tamo dolaze iz celog ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom