CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 00
Terra 25
Terra 23
Videomedeja 14
Digital Art 03
Dunavski dijalozi 06
Digital Art 05

2. likovna kolonija "Klirit art" Štampaj E-pošta
(5 glasanja)
Wednesday, 21 January 2009
ImageGalerija "Stara kapetanija", Zemun. 29. januar - 10. februar 2009.
Druga likovna kolonija "Klirit art" nastavak je kreativnih istraživanja, započetih 2005. godine u fabrici Galenika - Klirit sa ciljem da se u pogonima fabrike omogući pozvanim umetnicima da u optimalnim uslovima realizuju radove, koristeći materijal, specijalizovane mašine i tehničku podršku domaćina. Autor projekta: Vera Vitorović. Izlagači: Kosta Bogdanović, Gabrijel Glid, Evgenija Demnievska, Branka Kuzmanović, Dušan Otašević i Vladimir Perić.Image

Dusan Otasevic Vladimir Peric Branka Kuzmanovic

Preko 50 godina Fabrika Klirit je jedina fabrika u jugoistočnoj Evropi za proizvodnju i obradu akrilnog stakla, nezamenljivog u mnogim segmentima života, pre svega u visoko urbanim sredinama.

U krugu fabrike sinhronizovano funkcioniše efikasna proizvodnja u pogonima i postrojenjima iz vremena osnivanja fabrike, uz obradu i precizna sečenja, graviranja na visoko sofisticiranim laserskim aparatima (taj snažni kontrast skoro nadrealnog ambijenta fabrike ubedljivo fokusira na seriji fotografija Vladimir Perić). Uz to, obrada velikih površina ploča CNC mašinama, livenje blokova, termičko oblikovanje, neke su od mogućnosti obrade, sa kojima se učesnici Kolonije upoznaju u prvim obilascima fabrike.

U dovoljno dugom vremenskom periodu sledi razrada ideja, njihovo usklađivanje sa realnim tehničkim mogućnostima, realizacija radova.

Iako široka skala mogućnosti obrade klirita može biti veliki izazov za umetnike, ipak, ono što je nesumnjivo bio najveći podsticaj za kreativna promišljanja je sam materijal. Klirit sam po sebi poseduje izuzetnu likovnost, pleni na prvi pogled raskošnom paletom boja, velikim izborom nijansi ploča - transparentnih, poliranih do kristalne providnosti, visokog sjaja i refleksije ili baršunastih mat površina sa efekatima izuzetne taktilnosti i mekoće.

Kako uspostaviti delikatan, izbalansiran odnos materijal - ideja, afirmisati i sačuvati sve osobenosti materijala prilagođavajući ga individualnom rukopisu i poetici?

To su bili izazovi i polazišta za idejna i estetska promišljanja u definisanju radova učesnika 2. likovne kolonije "Klirit Art", pozvanih umetnika - autora velikih iskustava i erudicije, aktivnih protagonista aktuelne likovne scene.

Osmišljena da traje kao dobar vid dugoročne saradnje umetničkih grupacija i vitalnih privrednih subjekata u našoj sredini, kao inicijativa koja otvara nove mogućnosti i prostore za delovanje umetnika, da podstakne umetničku produkciju i istraživanje u novim materijalima, likovna kolonija "Klirit art" ovom izložbom potvrđuje da te mogućnosti nisu iscrpljene.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Orsay priredio je izložbu na kojoj su izloženi ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. 100-ta godišnjica smrti slavnog francuskog vajara Ogista...
Osećaj ljudske superiornosti počiva na iluziji. Početak dana označen je svitanjem. Prvim zrakom...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Likovni krug, udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, ove godine obeležava šest...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Javno kupatilo, Beograd. April - maj 2007.
Na izložbi učestvuje oko 200 umetnika sa preko 250 radova iz različitih oblasti primenjene umetnosti. Provokativna tema "Ubrzanje" podstakla je stvaraoce da svojstvenim jezikom...
Knjige i časopisi
Najveći deo Gradine broj 17 rešili smo da posvetimo kraju koji je svetski poznat po tome što ne razvezuje čvorove, naprotiv, poznat je po umetnosti vezivanja čvorova. Reklo bi se da Pirot i čitav pirotski kraj leži na jednom...
Intervju
Ako želite da upoznate autentičnu umetničku ličnost u Novom Sadu, od srca preporučujemo susret sa Milicom Mrđa Kuzmanov. Kulturnu i likovnu scenu grada Milica nesumnjivo čini raskošnijom i bogatijom, a koliki je njen stvarni doprinos ukupnoj...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom